top of page
Wooden Hut

Spørgsmål og svar om psykologbehandling

For mange kan det at gå ved en psykolog være en fuldstændig ukendt størrelse. Hvordan foregår samtalerne? Skal man fx ligge på en briks? Skal man fortælle alt muligt om sin barndom? Får man overhovedet noget ud af det? 

Jeg har i det følgende prøvet at svare på nogle af de typiske spørgsmål man kan have. Fik du ikke svar på hvad du søgte, så ring eller send en mail, så skal jeg prøve at svare så godt jeg kan.

Billede af Julia Tretel

Hvor lang tid tager et psykologforløb?

Det korte svar er: det afhænger af hvordan man har det ved starten af forløbet. Hvis man har mange symptomer og nedsat funktionsniveau så vil det, alt andet lige, tage længere tid at få det bedre. Det kan derfor være svært at fastsætte et bud på, hvor mange sessioner der skal til og hvor lang en periode forløbet vil strække sig over. Man må som udgangspunkt forvente at et samtaleforløb er mindst fem sessioner, og at de fleste vil være færdige inden 12 sessioner. Der er også forløb der tager længere tid.

Hvad er en psykolog?

For at man i Danmark må kalde sig psykolog, skal man have læst psykologi, hvilket tager fem år. Derefter gennemfører man en praktisk uddannelse der gør, at man må kalde sig autoriseret psykolog, den tager typisk to til tre år. Jeg tog min autorisation i psykiatrien. 

Titlen psykolog og autorisationen giver dig vished om, at du sidder ved en veluddannet fagperson. Er du ved en autoriseret psykolog, og oplever du ikke at blive behandlet ordentligt, så kan du klage til psykolognævnet (https://ast.dk/naevn/psykolognaevnet/tilsyn-1/er-du-utilfreds-med-en-autoriseret-psykologs-arbejde).

Billede af Sigmund
Billede af Markus Winkler

Hvilken psykolog skal jeg vælge?

Først og fremmest skal du være klar over, om du har en henvisning fra din læge eller ej. Den kan du nemlig kun bruge hos psykologer med ydernummer (du kan finde dem på sundhed.dk). Dernæst er spørgsmålet om du har en sundhedsforsikring, så skal du kontakte dit forsikringsselskab. De har ofte tilknyttede psykologer, men ofte kan du selv vælge din psykolog.

Dernæst er mit bedste råd, at man prøver at skrive eller ringe rundt til forskellige psykologer. Spørg ind til hvordan terapi foregår hos dem: Har de en speciel metode? Specielle kompetencer? Har de arbejdet med udfordringer lignende dine? Hvordan gik det med de klienter? Spørg løs! Det er dig det handler om, og du skal være tryg ved at starte hos psykologen.

Hvordan foregår samtalerne hos en psykolog?

Alle samtaler vil have til fælles: Det er en samtale mellem to personer, og psykologen har tavshedspligt.

Ellers varierer det meget fra psykolog til psykolog og fra metode til metode. Jeg anvender fx Kognitiv terapi. Nogle psykologer har en ret struktureret tilgang hvor sessionerne har en klar dagsorden, andre har en lidt løsere form hvor man kan gå i dybden med ting der dukker op i samtalen. Jeg er nok en af de mere strukturerede. Hos mig vil fokus vil være på de udfordringer du oplever, og på hvordan du kan få det bedre. Det kunne være at se på helt konkrete udfordringer og hvordan du kan løse dem. Det kan også være mere generelt om hvordan du har det, og hvordan du tackler fx negative tanker og følelser.

Nogle psykologer giver hjemmeopgaver, andre gør ikke. Nogle er meget optaget af her og nu, mens andre trækker flere tråde tilbage til fx barndommen.

Billede af Michael Browning
Billede af Debby Hudson

Hvad snakker man om ved en psykolog?

Udgangspunktet vil være de problemer og udfordringer som gør at du tager kontakt. Psykologen vil så bruge sin faglige viden til at undersøge problemernes omfang og grundlag. I nogle tilfælde giver det mening at se direkte på de konkrete udfordringer du har, andre gange må man se mere generelt på tingene. Det kunne fx være hvis du døjer med at blive meget vred på din partner, så vil man ofte også se på vrede mere generelt.

Det er vigtigt at du er opmærksom på, at du har et ansvar i et samtaleforløb ved en psykolog. Derfor skal du som klient i forløbet øve dig i at sige hvad du oplever er det vigtigste. Det kan lyde let, men det kan faktisk godt være svært. Bare rolig, psykologen skal nok hjælpe dig, husk det er en samtale og alle samtaler er grundlagt i samarbejde.

Hvad hvis forløbet ikke virker eller jeg har valgt den forkerte psykolog?

Et godt psykologforløb er kendetegnet ved, at der løbende foretages en vurdering af hvordan det går, og om du får noget ud af forløbet. Viser det sig at det gør du ikke, så vil psykologen komme med forslag til hvordan I kan arbejde anderledes. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så skal der enten et psykologskifte til, eller en anden form for behandling (fx medicinsk).

Der kan ikke gives nogen garantier inden opstart, og det ærlige svar er: Det er ikke alle psykologforløb man får det bedre af. Det er dog ikke bevis på at man ikke kan få det bedre, eller at psykoterapi ikke virker for dig. Det kan sagtens være, at det går bedre ved en anden psykolog. At finde den rigtige psykolog betyder meget.

Billede af Luis Villasmil
bottom of page