SOCIALFOBI
Socialfobi, også kendt som social angstlidelse, er en angstlidelse hvor man føler en intens og vedvarende frygt i sociale situationer. Personer der lider af socialfobi er ofte bange for at blive vurderet eller kritiseret af andre, og kan føle sig pinligt berørte, generte eller utilpasse i situationer, hvor de bliver nødt til at interagere med andre.
Symptomerne på socialfobi kan variere fra person til person, men kan omfatte fysiske symptomer såsom rødmen, sveden, rysten, hjertebanken og kvalme. Personer med socialfobi kan også have negative tanker om sig selv, og de kan ofte undgå sociale situationer helt eller delvist, hvilket kan begrænse deres liv i stor grad.
Socialfobi kan altså have en betydelig indvirkning på en persons livskvalitet og kan påvirke ens evner til at opbygge relationer og deltage i sociale aktiviteter. Dermed kan socialfobi være en alvorlig og hæmmende angstlidelse.
Kognitiv adfærdsterapi hos en specialiseret psykolog er en effektiv behandlingsmetode til socialfobi. På denne side kan du læse mere om hvordan en sådan behandling kan se ud.
BEHANDLING AF SOCIALFOBI HOS EN PSYKOLOG
Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er en velafprøvet behandlingsmetode til socialfobi, og der ses typisk gode resultater. Igennem terapien vil du i samarbejde med din psykolog lære at identificere og ændre de negative tankemønstre og adfærdsmønstre, der vedligeholder din angst. Der vil være tale om et ret struktureret forløb, som har til formål at hjælpe dig med at træne din angst her og nu.
I den første del af et behandlingsforløb vil fokus være på det der hedder psykoedukation. Her vil du lære om socialfobi og de faktorer, som bidrager til din angst. Dette kan omfatte at udforske dine tidligere erfaringer med sociale situationer og identificere de tanker, overbevisninger samt følelser der underbygger din angst. Her er samspillet mellem tanker, følelser, adfærd og krop vigtigt at undersøge, så du bedre kan forstå de reaktioner du kan få socialt. Det kan fx være at du bliver svimmel inden du skal af sted til social begivenheder. Det kan føles underligt og uforståeligt, men kan igennem en dybere forståelse af hvordan socialfobi fungerer, komme til at give mening. Det er markant lettere at arbejde med ting når de giver mening, så at give dig en forståelse for hvad der sker, er første prioritet.
Derefter vil behandlingen fokusere på at ændre de negative tankemønstre og handlemønstre som holder dig tilbage. Vi vil arbejde med at identificere og udfordre negative tanker og erstatte dem med mere realistiske og nuancerede tanker. Det kan fx være tanker om at ikke kunne sige noget rigtigt eller at andre vil synes du er underlig. Samtidig vil vi arbejde med den undgåelsesadfærd og forsigtighed som typisk er til stede ved socialfobi. Du vil opleve, at vi sammen udfordrer dig på både tanke og handling, sådan at du gradvist får brudt noget af den forsigtighed som du har opbygget. Det er det der er kendt som eksponeringstræning. Du bliver naturligvis ikke kastet ud i noget du ikke er klar til, og du vil blive klædt godt på med værktøjer til at håndtere den angst du oplever.
Samlet set kan kognitiv adfærdsterapi være en meget effektiv behandling for socialfobi og kan hjælpe personer med at overvinde deres angst, opbygge meningsfulde relationer og bryde den hæmmende forsigtighed. Hvis du lider af socialfobi, er det vigtigt at søge professionel hjælp, da ubehandlet angst kan have en stor negativ indvirkning på dit liv. En kvalificeret psykolog vil kunne tilbyde en individuelt tilpasset behandling, der passer til dine behov. Tag kontakt i dag og hør nærmere.